Hiba
  • A sablon ehhez a megjelenítőhöz nem érhető el. Kérjük, forduljon webhelyünk adminisztrátorához.

Színes

Nyeregben a közbiztonságért (+ fotók)

Lovas polgárőröket képeztek SzombathelyenKözel hatvan lovas polgárőrnek tartottak szakmai képzést múlt héten Szombathelyen. A résztvevők több napon át ültek az iskolapadban, hogy megtanulják a lótartás csínyját-bínyját, és ezzel is elősegítsék lakóhelyük valamint Magyarország közrendjét, közbiztonságát.

 

 

Egyre több polgárőr gondolja azt, hogy belép az Országos Polgárőr Szövetség Lovas Tagozatába azért, hogy lóháton is a közbiztonság javítását szolgálhassa. A magasabb szintű tudás és szolgálatadás érdekében több napos, bentlakásos képzést tartottak Szombathelyen 2013. december 6-8 között, amit a helyi Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület szervezett.

 

A rendezvény megnyitóján ott volt az Országos Rendőr-főkapitányság képviseletében Lakatos Tibor főosztályvezető, az Országos Polgárőr Szövetség képviselőjeként Zámbó Péter szakmai alelnök, Felföldi Zoltán az OPSZ Lovas Tagozatának elnöke, Krug Gusztáv a Vas Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, Kiss Ágnes a Vas Megyei Lovas Szövetség elnöke, Horváth Csaba a Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottság elnöke, Dénes Péter lovas szakértő, az OPSZ Lovas Tagozatának elnökségi tagja, valamint közel hatvan polgárőr, akik az ország több részéről érkeztek, hogy minél többet tanuljanak.

 

Tizennégy témakört érintettek a lovas polgárőrök képzésekor. Megismerkedhettek például a ló evolúciójával, a háziasítás történetével, a ló anatómiájával, de átbeszélték az állat-egészségügyi kérdéseket, a takarmányozási ismereteket, a tartási, a tenyésztési és a balesetvédelemi szabályokat, illetve bemutatták a lovaglás hasznos és fontos felszereléseit is fontos része volt a tananyagnak.

 

Dénes Péter az OPSZ Lovas Tagozatának lovas szakértőjeDénes Péter az OPSZ Lovas Tagozatának lovas szakértője elmondta: Az ilyen alkalmakkor jönnek rá a lovas polgárőrök arra, hogy sokan foglalkoznak lóval úgy, hogy valójában nem ismeri a lovakat. Ezért gondolták úgy, hogy érdemes egy hétvégét rászánni arra, hogy olyan lovas ismereteket adjanak át a lovas polgárőröknek, ami hozzájárul az épülésükhöz, közben pedig akik otthon tartják a lovukat, azoknak olyan információt lehet átadni, amivel a lónak az életét tudják jobbá tenni. Ez igaz a lovaglásra, meg egyéb dolgokra is, ami független attól, hogy ki hol tartja a lovát. Ez a két dolog motiválta a szervezőket, egyrészt, hogy a lovaknak jobb körülményeket biztosítsanak a szerzett ismeretekkel, és hogy legyen egy általánosabb, részletesebb ismerete annak, aki lóval foglalkozik vagy tart.

„Az egész szakmai továbbképzésre nagyon nagy igény volt a polgárőrök részéről – mondta Dénes Péter. - Erre példa dr. Hevesi Ákos állatorvos véleménye, aki az anatómiát és az állategészségügyet adta elő, Ő mondta, hogy az előadás után meg volt lepődve, hogy rengeteg kérdés volt a témával kapcsolatban, ami egyben az előadó számára is visszacsatolás volt.

Én folyamatos kapcsolatban állok a lovas polgárőrökkel, mindenki számára megvan az elérhetőségem, és ha valami szakmai kérdés felmerül, akkor engem nyugodtan fel lehet hívni és telefonon információt, segítséget kérni.”

 

„A lovas polgárőrségnek lesz jövője. Országos szinten is felemelték, a belügyminisztérium is külön projektként kezeli, a rendőrség is támogatja és ennek valamiféle jelzés értéke is van – mondta Sátory Károly, a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület elnöke, aki így folytatta - Amit fontosnak látok, amiről az előző nap is sokat beszélgettünk Felföldi Zoltánnal a Lovas Tagozat új elnökével az az, hogy hogyan fogjuk felhasználni a jövő évi támogatást. Ezt jól át kellene gondolni, mert sok pénz is mehet pillanatok alatt kárba, hogyha nem a megfelelő célt tudják a fenti döntéshozók kitalálni. Nagyon heterogén a társaság, nem kell mondani a lovas emberek egy kicsit „keményebb fejűek” mint a többiek, és sokkal speciálisabb felszerelés igénnyel vannak. Nagyon át kell gondolni, hogy célhoz érjen ez a támogatás és minden lovast motiváljon. Inkább így, mint hogy azt mondja magában, micsoda pénzszórás van, bizonyos dolgokra nem lett volna szükség.

Sátory Károly, a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület elnökeSátory Károly elmondta azt is, hogy a lovas polgárőrök életkorát tekintve eléggé vegyes a társaság, de megemlítette, hogy sok a fiatal is köztük. „A fiatalok nagyon szeretik a lovat, amellett jó társaságba is kerülnek. A fiatalok felé fontos nevelési elvek vannak, hiszen ők a köz szolgálatába állítják a hobbyjukat. Mi nem csak polgárőr egyesület vagyunk, hanem hagyományőrző egyesület is, így nagyon sok értéket fölkaroltunk. Vannak nagyon jó városi szintű rendezvényeink, járjuk a megyét különböző túrákkal, nagyon jó élet folyik nálunk és ez vonzó valamint személyiség formáló erő a fiatalok számára.”

Elmondta azt is, hogy a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület tagjai közül többen voltak nyáron a lakiteleki szemlén, de az nekik nagyon messze volt. A lószállító utánfutóval tíz óra volt az út míg eljutottak oda és újabb tíz óra volt a visszaút. „Ezért is örültem annak a kezdeményezésnek, hogy próbáljunk kialakítani a lovas polgárőrségnek több pólust – emelte ki Sátory Károly. – Lakitelek egy fontos hely, de a Dunántúlról oda eljutni minden rendezvényre nagyon nehéz. Ezért meg lehetne osztani és ennek az első jele, hogy Szombathelyen került megrendezésre ez a képzés, most nekünk volt egy kicsit kényelmesebb, és a hozzánk közel élők is könnyebben eljutottak a szakmai továbbképzésre. 

Ezekbe a pólusokba bekapcsolódhatnak idővel a fejlődő és később naggyá váló többi egyesületek is. Mi mindenképpen tudunk vállalni feladatokat, és akár vállaljuk, hogy a lovas polgárőr szemle, most Nyugat Magyarországon legyen, de természetesen ez további megbeszélést igényel.”

 

A mostani továbbképzésen mintegy hatvan polgárőr tett vizsgát a lovas képzésből, és ezzel a lovas képzésből vizsgát tett polgárőrök száma százhetvenre emelkedett.

 

 

 

 

 

{linkr:related;keywords:lovas;limit:5;title:Kapcsol%C3%83%C2%B3d%C3%83%C2%B3+cikkek}