Rádió P - A polgárőr rádió - Újabb fejezet a polgárőr mellény témában

foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Időkép

Országos Polgárőr Nap

Hatékonyan működik együtt a polgárőrség és a rendőrség Sopronban

Fodor Tamás, a XXII. Országos polgárőr napnak helyszínt adó város, Sopron polgármestere köszöntötte a mintegy ötezer résztvevőt, akik tizenkilenc megyéből érkeztek az eseményre, hangsúlyozta, hogy városukban is hatékonyan működik együtt a polgárőrség és a rendőrség.

Bővebben...:

Polgárőr Akadémia

Polgárőr Akadémia 9

Elégedett oktatók és hallgatók

Bővebben...:

Polgárőr Akadémia 8

Továbbra is kedvenc a kommunikációs tréning.

Bővebben...:

BPSZ is tett javaslatot az egységes polgárőr mellényreHivatalosan is benyújtotta az egységes polgárőr mellényről szóló javaslatát a Budapesti Agglomerációs Polgárőr Szervezetek Szövetsége.

 

 

Az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) hétvégén megtartandó elnökségi üléséhez igazodva nyújtotta be mellénytervezetét a Budapesti Polgárőrség. Az általuk már rég óta használt, jól bevált mellényt praktikusnak, viselhetőnek és használhatónak tartanak, mert levédett (vagyis mások által jogszerűen nem használható), több méretre is állítható (vagyis télen-nyáron illeszkedik a viselőjén, függetlenül attól, hogy valaki egy pólóra vagy télikabátra veszi fel), a hátán levő felirat tépőzárra nyomtatható (így könnyebb a feliratozás, ráadásul cserélhető más egyesülettel, ha méretprobléma adódik). A BPSZ által preferált mellény előnye még az is, hogy megfelel a láthatósági eszközökkel szemben támasztott EU szabványoknak, tartós, minősített anyagokból készíti a gyártó, ORFK és BRFK által is elfogadott, valamint (nem utolsó sorban) az egyedi, mások által nem rendelhető kialakítása a polgárőr törvénynek is megfelel.

Mivel a polgárőr mellény nem hasonlíthat más hatóságok mellényére, az nem lehet megtévesztő, a javaslat beterjesztője leírja, hogy a Budapesti Polgárőrség által javasolt mellénynél:

 • a fényvisszaverő színe és elrendezése eltér a rendőrségitől
 • sötétkék szín egyáltalán nincs a polgárőrség mellényében, a rendőrségében pedig narancssárga szín nincs
 • a fényvisszaverő csíkok nem tartalmaznak feliratot
 • a fényvisszaverők színösszeállítása teljesen más
 • az átvető kész méretei nem egyeznek meg a rendőrségi mellény kész méreteivel
 • a felirat tépőzárral rögzített, nem fényvisszaverő tulajdonságú, a rendőrségitől eltérően fekete alapú
 • az oldalán a méretállítás lehetősége eltérő megoldással került kialakításra
 • nincs rajta sem névtábla, sem jelvényszám hely
 • a mellény narancssárga szegővel van eldolgozva
 • a cipzár citromsárga, míg a rendőrség részére gyártottban sötétkék húzózár van
 •  a felhasznált kellékek egyike sem egyezik meg a rendőrségivel.

 

Hogy minden kétséget kizárjanak, egy felvételt is mellékeltek arról, hogy még csak véletlen sem hasonlít a rendőrök láthatósági mellényére.

 

Rendőr-polgárőr páros Rendőr-polgárőr páros

(fotó: BPSZ)

 

A Budapesti Polgárőrség egy gyártói tanúsítványt is csatolt a beadványhoz, hogy a láthatósági szabályoknak és kötelező értékeknek megfelel.

 

Mint arról már írtunk több alternatíva is felmerült a témával kapcsolatban és a megyei szövetségek véleményét is figyelembe fogják venni. A döntés az Országos Polgárőr Szövetség elnökségének kezében van.

Copyright © 2017 Rádió P - Jogában áll hallgatni!  Rights Reserved.