Hiba
  • A sablon ehhez a megjelenítőhöz nem érhető el. Kérjük, forduljon webhelyünk adminisztrátorához.

Lovas polgárőrök képzése Sümegen

Az Országos Polgárőr Szövetség keretein belül négy éve alakult a Lovas Tagozat. A polgárőr szolgálat ezen ága hamar népszerű lett. 

 

Ma már az ország 161 településén működik lovas tagozat, összesen közel 800 taggal.

Veszprém megye tíz településén is megalakult már. A népesebbek közé tartozó sümegi két éve működik, jelenleg 15 taggal. Az OPSZ a tagok folyamatos és ingyenes képzéséről is gondoskodik. Március első hétvégéjén Sümegen tartották a dunántúli régió számára a képzést, amelyen 33 polgárőr vett részt.

A képzésen előadást tartott Nádai Nagy Péter a Lovas Tagozat elnökségi tagja, valamint Domoszlai Dániel nyugalmazott rendőr alezredes, rendőrségi tanácsos, a Készenléti Rendőrség Lovas Alosztályának volt vezetője.

Nádai Nagy Péter a bemutatón szólt arról is, hogy  a lovasnak ismernie kell az állat várható reakcióit bizonyos helyzetekre, míg a lónak váratlan, veszélyes vagy nehéz helyzetekben is követnie kell a lovas utasításait. A szolgálatban találkozhatnak orvvadászokkal, fatolvajokkal, így elvárható, hogy a ló ne ijedjen meg a lövés vagy épp a motoros fűrész hangjától. A képzés egyik részében ezért az oktató riasztópisztolyból több lövést adott le, bekapcsolt motoros fűrésszel ment el az állatok előtt, majd rendőrautó szirénázott és villogott. Az első gyakorlaton néhány ló félt még, de a harmadik napon megtartott foglalkozáson már mindegyik nyugodt maradt. Gyakorolták a tócsán és a hídon történő áthaladást és a kötelékben mozgást is.

Domoszlai Dánieltől megtudtuk, a lovas szolgálat ellátásának alapja a megfelelő lovas tudás, de önmagában attól, hogy valaki sportlovaglásban eredményes, még nem biztos, hogy alkalmas a szolgálatra, itt ugyanis teljesen mások a körülmények. A szolgálatban közúton, lakott területen közlekednek, jöhetnek szembe nagy sebességgel autók, kamionok, és a lovasnak ekkor is uralnia kell a lovát. Fontos, hogy a ló és lovas összeszokott legyen, az állat hajtsa végre az utasításokat. Elvárható, hogy a járőrszolgálatot ellátó megfelelően tudja irányítani a lovát, mások személy és vagyonbiztonságát ne veszélyeztesse. A polgárőrnek akkor is a nyeregben kell maradnia, ha szolgálat közben törvénysértést észlel és egyik kezével telefonján a rendőrséget hívja, vagy épp a bizonyítási eljárás megkönnyítése céljából fényképez. A lovasokat események biztosítására vagy rendezvényeken való részvételre is felkérik, és ezek a feladatok, amelyek ellátásakor emberek között kell mozogniuk, igénylik a legnagyobb tudást.

Molnár Zoltán megyei koordinátor, a sümegi polgárőr egyesület elnöke elmondta, hogy lovas szolgálatot ellátók nehezen megközelíthető helyekre is el tudnak jutni. Hangtalanul közlekednek, így a tettenérés esélye is nagyobb. A sümegi lovasok már alakulás után két évvel komoly eredményt értek el. Három fiatal hölgy lovagolt ki a várostól hat kilométerre fekvő Hajnal hegyre egy októberi délután még 2014-ben. Egy pincéhez közeledve megpillantottak három férfit, akik közül egynek kezében feszítővas volt. A polgárőrség szembeötlő mellényeit észlelve a férfiak azonnal futásnak eredtek. Rendőrkézre ugyan nem kerültek, de az eredmény így is magáért beszél, mivel a korábbi években mindig jelentett pincefeltörést néhány tulajdonos, az eset óta egy sem történt. A lovasok, akárcsak a motoros vagy gépkocsizó polgárőrök bármikor felbukkanhatnak.

Forrás: Tisler Anna